Σάββατο, 08 Μαϊος 2021
Ειδήσεις 23 Απριλίου 2021

Η ΠτΔ στον τόπο καταγωγής του Ι. Καποδίστρια στη Σλοβενία (video)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το παγκάκι φιλίας Ελλάδας – Σλοβενίας αποκάλυψαν οι Πρόεδροι των δύο χωρών κατά την επίσκεψή τους στο Κόπερ, την πόλη από την οποία καταγόταν η οικογένεια Καποδίστρια. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε τη Σλοβενία, με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προσωπικότητα του Καποδίστρια συνδέει από το παρελθόν Ελλάδα και Σλοβενία καθώς το Kόπερ, το λιμάνι στην Αδριατική είναι η πόλη καταγωγής του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενη από το Σλοβένο ομόλογό της, αποκάλυψαν το παγκάκι φιλίας των δύο λαών στην Πλατεία Καποδίστρια του Κόπερ, ακριβώς δίπλα στο άγαλμα του μεγάλου πολιτικού.

“Προτρέπω τους Έλληνες να αναλογιστούν την συμβολή του. Η χώρα μου τιμά την προσφορά του” είπε η κα. Σακελλαροπούλου.

Διακόσια χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, μνημονεύεται και τιμάται από την Πολιτεία ο κυβερνήτης που θεμελίωσε τις βασικές αρχές και λειτουργίες του σύγχρονου ελληνικού κράτους και πέτυχε να διευρύνει τα αρχικά του σύνορα.

Με τον πρόεδρο της Σλοβενίας @BorutPahor επισκεφτήκαμε το Κόπερ, πόλη καταγωγής του Ιωάννη Καποδίστρια. Διακόσια χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, αποτίουμε, στην πλατεία Καποδίστρια, φόρο τιμής σε μια προσωπικότητα που άφησε ανεξίτηλα ίχνη στην ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία. pic.twitter.com/8F3K5Vz0Gr

— President GR (@PresidencyGR) April 23, 2021

Στη Σύνοδο του Λάιμπαχ, της σημερινής Λιουμπλιάνας, ο Καποδίστριας κατάφερε να αποφύγει τις παγίδες του Μέτερνιχ και ακύρωσε τα σχέδια για καταδίκη της Ελληνικής Επανάστασης από την Ιερά Συμμαχία και αποστολής δυνάμεων στήριξης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ρεπορτάζ: Χρύσα Ρουμελιώτη

www.ertnews.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 35 φορές

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest youtube instagram linkedin