Σάββατο, 06 Μαρτίου 2021
Κοσμος 21 Ιανουαρίου 2021

Μέρκελ: Ανησυχία για τον μεταλλαγμένο κορονοϊό – Ρωσικό εμβόλιο εάν αδειοδοτηθεί στην ΕΕ

Μέρκελ: Ανησυχία για τον μεταλλαγμένο κορονοϊό – Ρωσικό εμβόλιο εάν αδειοδοτηθεί στην ΕΕ Μέρκελ: Ανησυχία για τον μεταλλαγμένο κορονοϊό – Ρωσικό εμβόλιο εάν αδειοδοτηθεί στην ΕΕ Μέρκελ: Ανησυχία για τον μεταλλαγμένο κορονοϊό – Ρωσικό εμβόλιο εάν αδειοδοτηθεί στην ΕΕ
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μέρκελ: Ανησυχία για τον μεταλλαγμένο κορονοϊό – Ρωσικό εμβόλιο εάν αδειοδοτηθεί στην ΕΕ

Η καγκελάριος Μέρκελ είναι αισιόδοξη ότι οι χώρες της ΕΕ θα ευθυγραμμιστούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Στη βιντεοσύσκεψη που θα έχουν οι 27 ηγέτες της ΕΕ το βράδυ της Πέμπτης θα συζητηθεί για πρώτη φορά η αντιμετώπιση των μεταλλαγμένων μορφών του κορονοϊού, όπως επίσης διάφορες πτυχές του εμβολίου, είπε η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι ο μεταλλαγμένος ιός είναι πολύ πιο μεταδοτικός και είναι η βασική αιτία για την εκτίναξη των κρουσμάτων σε Βρετανία και Ιρλανδία.

«Πρέπει να επιβραδυνθεί όσο είναι δυνατόν η εξάπλωσή του αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να αυξηθούν τα κρούσματα, θα ήταν αργά για να αποτραπεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Μπορούμε ακόμη να το αποτρέψουμε», είπε η καγκελάριος.

Οι 27 ηγέτες θα συζητήσουν απόψε «πώς με παραπλήσια μέτρα θα αποτραπεί η εξάπλωση στην ΕΕ, διότι από επιδημιολογική άποψη ως ΕΕ είμαστε μία περιοχή», είπε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος θέλει να αποφευχθεί ένα γενικό κλείσιμο των συνόρων εντός της ΕΕ, αλλά δεν μπορεί να το αποκλείσει πλήρως. «Ζητούμενο δεν είναι οι γενικοί συνοριακοί έλεγχοι. Αλλά όταν μία χώρα έχει διπλάσιο δείκτη μεταδοτικότητας του ιού από τη Γερμανία και ανοίγει όλα τα καταστήματα, τότε έχουμε ένα πρόβλημα», είπε η Μέρκελ. Η αναφορά αυτή αφορά κυρίως τα σύνορα της Γερμανίας με την Ελβετία – «πρέπει να μιλήσουμε με την Ελβετία» είπε η Μέρκελ – και με την Τσεχία με την οποία μίλησε ήδη.

Για τη στρατηγική ανοίγματος, «προτεραιότητα έχουν τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία» είπε η Μέρκελ, συμπληρώνοντας ανεκδοτολογικά «και κάποια στιγμή αργότερα ίσως τα κομμωτήρια για πρακτικούς λόγους».

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα υπάρχει μία προσφορά εμβολίου σε όλους τους πολίτες της Γερμανίας, υποσχέθηκε η καγκελάριος.

«Απαιτώ από τους πολίτες στη Γερμανία πάρα πολλά: κλειστά σχολεία, κλειστά εστιατόρια, καμία πολιτισμική δραστηριότητα. Αλλά δεν μπορούμε να παρακολουθούμε με απάθεια ότι αλλού υπάρχει άλλη αντιμετώπιση. Σε γειτονική χώρα, π.χ. να μπορούν οι Γερμανοί να πίνουν τον καφέ τους και επισκέπτονται εστιατόρια και να έχει η χώρα αυτή μεγαλύτερο δείκτη μεταδοτικότητας. Αυτό δεν θα μπορούσαν να το καταλάβουν οι πολίτες», είπε η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ.

Σε πρόσφατη επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Γερμανίδα καγκελάριος προσέφερε τη «βοήθεια του αρμόδιου γερμανικού Ινστιτούτου εμβολίων «Paul Ehrlich Institut» να υποστηρίξει τη Ρωσία στη διαδικασία αίτησης στην ευρωπαϊκή υπηρεσία ΕΜΑ για την αδειοδότηση του εμβολίου «Sputnik». Όπως είπε, «εάν αδειοδοτηθεί αυτό το εμβόλιο στην ΕΕ, μπορούμε να μιλήσουμε για κοινή παραγωγή και τη διάθεσή του».

Πηγή: ΕΡΤ
Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

www.ert.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 69 φορές

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest youtube instagram linkedin